
Psykoterapia
Hahmoterapia
Mitä on hahmoterapia?
Hahmoterapia eli Gestalt – terapia on kokemuksellinen, humanistinen sekä integrativiinen psykoterapiasuuntaus, joka pyrkii terapeuttisen vuorovaikutuksen kautta lisäämään asiakkaan psyykkistä hyvinvointia sekä psyykkistä kasvua. Terapian tavoite on asiakkaan tietoisuustaitojen ja itsehyväksynnän lisääminen sekä psyykkisten kuormittumisen väheneminen.
Hahmoterapia sai alkunsa 1940–50-luvulla Fritz Perls ja Paul Goodmanin toimesta. Sen kehittymiseen vaikuttivat suuresti eksistentiaaliset filosofit.
Hahmoterapian avulla asiakas tulee tietoisemmaksi kehotuntemuksista, tunteista, ajatuksista, ajatusmalleista, arvoista, tarpeista ja käyttäytymistavoista.
Hahmoterapian tavoitteena on tutkia, kuinka vanhat, ehkä jo lapsena opitut toimintatavat, ovat vielä toiminnassa ja miten ne vaikuttavat asiakkaan elämään tässä ja nyt.
Hahmoterapia käytännössä
Terapian aikana ihminen saa uusia kokemuksia – toimintamalleja, joiden toimivuutta hän voi testata suhteessa ympäristöönsä. Parhaimmillaan hahmoterapia voi auttaa löytämään uusia toimivampia toimintatapoja suhteessa itseen ja toisiin sekä löytämään elämälle uuden tyydyttävämmän suunnan ja tarkoituksen.
Hahmoterapialla voidaan hoitaa monenlaisia psyykkisiä häiriötiloja kuten syömishäiriöitä, masennusta, ahdistusta ja työuupumista. Hahmoterapian auttaa myös parisuhde- ja ihmissuhdeongelmiin sekä äkillisen muuttuneen elämän tilanteen tuomaan psyykkiseen kuormitukseen (läheisen kuolema, työttömyys, sairaus, jne).
Kognitiivinen käyttäytymisterapia
Mitä kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) on?
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on psykoterapian suuntaus, joka perustuu tutkittuun tietoon. Se on eniten tutkittu psykoterapia suuntaus maailmassa.
Psykoterapia pohjautuu yksilölliseen käyttäytymisanalyysin. Sen avulla selvitetään asiakkaan ei- toiminnalliset ajatus- ja käyttäytymismallit, jotka tuottavat asiakkaalle kärsimystä ja joihin psykoterapialla pyritään vaikuttamaan.
Terapian tavoitteena on löytää psyykkistä hyvinvointia vahvistavia ajattelu- ja käyttäytymistapoja. Terapia sisältää usein erilaisia kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä ja kotona tehtäviä omaharjoitteita; itsehavainnointia, sovellettua rentoutta, altistusta ja reagoinnin ehkäisyä yms.
Kognitiivinen käyttäytymisterapia soveltuu masennuksen, ahdistuneisuuden, univaikeuksien, työuupumuksen, pakko-oireiseen häiriön, fobioiden, paniikki- ja syömishäiriön sekä stressi- oireiden ja kroonisen kivun hoitoon.